12.02.16

Dnešká spoločnosť

Vstávať v sobotu o 6. ráno, keď nemusíte nie je bohviečo, to vám poviem. Ale na druhej strane aspoň môžete premýšľať - nad rôznymi vecami, povedzme.
quote, grunge, and remember image


Žijeme v konzumnej spoločnosti, ktorú od nás chce niečo, čo pre nás nie je prirodzené - prispôsobovať sa a nemať vlastné názory.  Možno to nie je až také zlé ako to znie, lebo si môžeme povedať, že spoločnosť predsa chce len to dobré. Chce, aby sme boli šťastní, dobre zabezpečení, mali okolo seba ľudí - ďalších veľa ľudí s rovnakým názorom ako máme my. Nie, nenarážam na film Lego the movie, ale niekedy mi príde spoločnosť presne taká. Nie som rebelka bez príčiny ani nič podobné, ale môj názor sa nie vždy zhoduje s tým, aký má väčšina.
skinny, white, and photo image
Spoločnosť netoleruje to, aby sme sa pozerali na verejných priestranstvách na niečo škaredé (ak nerátate ľudí, ktorí sedia opití už od ráno pred nemenovanými obchodnými reťazcami). Mám na mysli bilboardy a to, čo je nám na očiach - dokonalosť. Vidíme modelky s krásnymi dlhými nohami, dokonalými vlasmi, krásnymi úsmevmi,..V skutočnosti však tie nohy majú celulitídu, vlasy sú zložené najmä z príčeskov a zuby nie sú jej. Ale tým nechcem povedať, že prirodzená krása neexistuje, nemyslím si však ,že hľadať ju niekde inde ako doma v nedeľu popoludní nie je dobrý nápad. Skutočné ženy vždy nevyzerajú dokonale, sú chudé, chudé lebo také sú a nechcú byť označované za anorektičky, lebo v skutočnosti jedia viac než je zdravé len majú šťastie alebo majú krivky, lebo sa také páčia svojmu partnerovi, lebo radi papajú a páči sa im mať pekné prsia a dobrý zadok a toto nemôže spoločnosť vidieť? Otázkou je či sa nám páčia viac tie dokonalé ženy a muži alebo sa vieme pozerať aj na ľudí, ktorí nevýdu z photoshopu a od plastického chirurga? Našťastie, už existujú módne značky, ktoré radšej chcú do svojich reklám skutočné krásne ženy.
wifi and place image
A je tu ešte jedna vec (jedna z mnohých) - komunikácia! Áno, väčšina z nách hneď v reštaurácii hľadá wifi pripojenie namiesto toho, aby si vybrala jedlo. Potom sedia a zase čumia do mobilu ignorujúc tak svojho spolustravníka. A potom? To jedlo si odfotia na mobil, vložia na instagram a pridajú k tomu hashtag so slovíčkom foodporn. A reštauráciu opúšťajú so slovami, bolo to super, ďakujem (asi mali dobrú wifi, no). V prípade, ak obaja alebo všetci mali v takejto spoločnosti mobil v ruke, tak je to ešte smutnejšie. Ale vždy sa nájde niekto, kto je z toho smutný ako ja. Aj ja som často na mobile, ale pred kamarátmi sa snažím byť len ak to je nevyhnutné (bohužiaľ pred rodičmi som viac než dosť na mobile). Vadí mi to aj z vlastnej skúsenosti. Môj priateľ je trochu závislí na mobile (číta s články, lebo má svoj web a píše si s ľuďmi na messengeri) aj keď si to neprizná a nevadí mi, že to robí, ale vadí mi, že to robí aj v mojej prítomnosti. Na sekundu otočím hlavu, keď sme niekde spolu a on už visí očami na obrazovke alebo si dokonca berie mobil aj do kúpeľky, keď je u nás! (Naozaj sa na mňa nehnevaj, ale to je realita). A človek si len pomyslí, čo robí zle a prečo sa s nami takýto ľudia nudia a prečo radšej neostali doma na PC celý deň online?
funny, pretty, and happy image
Nebudem sa vyjadrovať k všetkému, čo ma hnevá na dnešnej spoločnosti a ľuďoch v nej, lebo ani ja nie som dokonalá, ale poviem vám jedno, zamyslite sa nad sebou. Zamyslite sa nad tým či aj vy nerobíte niečo z tohto a neotravujete tým ľudí, ja vám poviem, že tak určite spravím!

6 komentářů:

  1. pekný článok! ;) ... ktorý núti naozaj za zamyslenie sa :) chválabohu ja sa viem kontrolovať, keď som s priatelom alebo s rodinou snažím sa mobilu nevenovať, ale venovať sa im, no zaráža ma, že iní takú pevnú vôľu nemajú :/

    Dominika Makarová fashion blog

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně napsané. Souhlasím hlavně s těmi mobily. Ano, sama ho používám velmi, velmi často, ale to především doma. Třeba nechápu ty lidi v restauracích, nebo na návštěvách, nebo taky o přestávkách ve škole, kde se vytvoří shluk hráčů nebo Dubsmasherů, nebo já nevím, co ještě, a vůbec nevnímají okolí.

    OdpovědětVymazat
  3. Wow, napsala jsi to krásně a bohužel i pravdivě.. Přijde mi smutné, že v dnešní době drtivou většinu lidí potkávám jen s mobilem v ruce místo toho, aby se mezi sebou povídali.. Akorát si čím dál tím víc uvědimuju, že se mezi ně začínám řadit i já.. docela mě to děsí, a tak bych na tom chtěla zapracovat a změnit to :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Sms-ky, socialne siete, to su same zkratky a liky, ze uz nevieme komunikovat z oci do oci. Je to smutne.

    http://missalexy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. mna to tiež hrozne vytáča ked som s kamarátkou a ona stále tuka do mobilu ako si napísala ked som s niekym tak na mobil sa porem jedine vtedy ked chcem volať, a sem tam idem nieco napísat niekomu ked je daleko odomna a neda sa len tak lahko stretnut ale inak ma to tam vypisovať nebaví, a ja mam zasa najvacsiu zlost ked priatel stale hra hry a dovezu mu suroviny a neviem co keby ma zato platene nepoviem :-D ale snažim sa ja osobne tymto veciam vyhýbať lebo sú dolžitejšie iné veci

    OdpovědětVymazat
  6. veľmi dobre napísané, súhlasím s tým čo si napísala, aj keď sama si uvedomujem tú silu mobilu v ruke,..no a o tej kráse, to je podľa mňa niečo, čo rozumný a (psychicky)vyspelý človek vie ohodnotiť jedinečnosť každého, či už má niekto nadváhu, alebo je pod. alebo blond, alebo vysoký či nízky, na každom jednom je niečo výnimočné. Osobne sa mi páčia tie rôzne kampane kde vystupujú normálne ženy, a napr kampať Dove za krásu je tiež super :)

    OdpovědětVymazat