05.05.17

4 tipy, ktoré vám pomôžu v boji s jarnou únavou

Príroda sa po zime opäť prebúdza. Keby to však takto fungovalo aj s našim telom, však? Žiaľ, na väčšinu z nás vyššie teploty a viac slniečka pôsobia skôr ešte viac únavne. Niekedy je naozaj náročné sa preniesť cez toto obdobie a naplno sa tešiť z lúčov. Čo vám môže pomôcť prebudiť sa "zo zimného spánku" ?

zdroj: pixabay.com


1. Doprajte si vitamíny
V zime, nech sa snažíme akokoľvek chceme, nemáme taký prísun k vitamínom, ako je tomu v lete. Jar nám však prináša jedinečné potraviny, ako medvedí cesnak, jarnú cibuľku, mladé cukiny, či špargľu. Tieto suroviny je momentálne možné dostať v takmer každom supermarkete a sú prísunom vitamínov, ktoré nám tak pomôžu znovu sa nakopnúť. Napríklad taká kráľovská zelenina, špargľa, tá podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu, odkysľuje, má detoxikačné účinky a mnoho ďalších pozitívnych stránok. Podobne tak je vhodná konzumácia veľkého množstva ovocia či ovocných štiav a smoothies. Všeobecne je to skvelý čas, aby sme si dopriali ľahšie jedlá. 

Pripájam vám aj jeden recept na takzvaný zelený nápoj, ktorý pôsobí ako výborný detox. :)
1/2 šálky vody
1 rímsky šalát
3 stonky zeleru
3/4 baby špenátu
1 jablko
1 hruška
1 banán
štava z 1 citróna
Najskôr rozmixujte iba vodu s rímskym šalátom, následne pridajte ostatné suroviny a mixujte aj tie. Na zdravie! :)
zdroj: pixabay.com

2. Choďte do prírody
Hoci sa nám zdá, že sme úplne otupení, práve pobyt na čerstvom vzduchu nám pomôže najviac. Prichádzate tým do kontaktu so slnečnými lúčmi, ktoré nás prebúdzajú. Dokonca na nás pôsobia, aj keď je zamračené. Najlepšie je prechádzky skombinovať aj so športom. Beh v jarnej prírode je skvelý relax a naviac sa vďaka pohybu ešte stále môžete dostať do "plavkovej" formy :).
zdroj: pixabay.com

3. Dodržujte pitný režim
Pitný režim je potrebné dodržiavať celoročne, avšak práve v období jari je ešte o čosi dôležitejší, lebo dehydrovaný organizmus je unavený organizmus.
Hoci existujú mnohé tabuľky, ktoré hovoria o tom, koľko by sme mali vypiť, pokiaľ chcete mať takpovediac pitný režim na mieru, použite jednoduchý vzorec: svoju váhu vynásobte číslom 40 (na každý kilogram tela by ste mali denne prijať 40 mililitrov tekutín). Ak máte teda 50 kilogramov, váš vzorec bude vyzerať takto: 50 x 40 = 2000 mililitrov. Vypiť by ste teda mali dva litre tekutín. Medzi ne patrí čistá voda, minerálna voda, nesladený čaj, či čerstvé šťavy. 
V žiadnom prípade však kávu nepočítajte medzi prijaté tekutiny. Práve naopak, tento kofeínový životabudič ešte viac odvodňuje. Platí, že za každú šálku kávy, ktorú vypijete, by ste si mali k odporúčanému pitnému režimu pripočítať približne ďalších 300 mililitrov (asi jeden pohár).

4. Doprajte si spánok
Samozrejme, ide o spánok v noci, nie ten, ktorý vás premôže po návrate zo školy či z práce. :) Pokiaľ má človek spánok kratší ako šesť hodín, je to dokonca zdraviu škodlivé a niektoré štúdie tvrdia, že ľudia si tým skracujú život. 
Z vlastnej skúsenosti veľmi dobre viem, že ak spím sedem hodín, ale v prvom prípade idem do postele o pol druhej a vstanem o pol deviatej, budem unavenejšia, ako keď pôjdem spať o jedenástej a zobudím sa o šiestej. Samozrejme, v druhom prípade sa cítim menej unavená, aj keď vstávam skôr. :) Takže dlhé ponocovanie sa nevypláca. 
zdroj: pixabay.com

A ako ste na tom vy, čo vám pomáha proti jarnej únave? Máte s ňou problémy aj vy, alebo patríte k tým, ktorých sa to netýka? 






2 komentáře:

  1. Bod číslo dva mě nejvíce povzbuzuje. Krásný článek. Dostatek spánku si vždy dopřeji a pitný režim taky dodržuji. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  2. Pitný režim dodržujem až až by som povedala. Za deň vypijem 4 litre vody niekedy. Inak mne pri jarnej únave pomáhajú aj bylinkové čaje :)

    Katkine kozmetické dobrodružstvá

    OdpovědětVymazat