01.04.17

Masaryk

Obsah
Prežil život bohéma, miloval ženy, hudbu, veľké gestá. V jeho srdci bojovala nespútanosť extravagantného umelca s povinnosťou a morálkou úradníka, diplomata. Veľkú časť života precestoval, ale nikdy nezabudol na zem, z ktorej pochádzal, na republiku, ktorú založil jeho otec Tomáš Garrigue. Smrť Jána Masaryka je dodnes zahalená tajomstvom. Mnohé tajomstvá sa však skrývajú aj v jeho živote! Dramatický príbeh, venovaný osudom veľvyslanca a neskoršieho československého ministra zahraničia, Jana Masaryka, sa vracia do doby tesne pred druhou svetovou vojnou. V tridsiatych rokoch vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, ktorú trávi prevažne vo Veľkej Británii, kde sa snaží dostať svetové mocnosti na stranu Československa. Muž, oceňovaný ako brilantný rečník, zábavný spoločník a milovník života, má však aj svoju temnú stránku. Masaryk hľadá únik pred svojím menom, pred zodpovednosťou aj pred sebou samým v hýrivom živote, alkohole a drogách, ale aj v neustálom sebatrýznení. Vtedajší veľvyslanec v Londýne sa zrazu stráca z verejného života. Prerušuje kontakt s politickými kolegami aj s priateľmi. Na niekoľko mesiacov mizne, kamsi do Ameriky... 
Hrajú 
Karel Roden, Oldřich Kaiser, Arly Jover, Hanns Zischler, Eva Herzigova, Jiří Vyorálek, Paul Nicholas,Milton Welsh, Ján Greššo, Jiří Ornest, Réžia: Julius Ševčík
zdroj: filmtoro.cz
Názor Janka
Na úvod sa musím priznať, že nie som veľkým fanúšikom takýchto historických filmov. Ale Masaryk ma naozaj nadchol. Je to jeden z tých filmov, na ktoré by som sa pokojne šla pozrieť znova. Postava Tomáša Garrigua Masaryka je notoricky známa z dejín, ale o jeho synovi, búrlivákovi Janovi, sa toho toľko nevie. Film ponúka pohľad na posledné dni zakladateľa Československa, otca ústrednej postavy, ale taktiež zobrazuje život na psychiatrii, kde sa Jan Masaryk dlhšiu dobu liečil. Skvele je tu vyobrazená situácia, ktorá predchádzala najväčšiemu konfliktu v dejinách ľudstva - druhej svetovej vojne. Napätá atmosféra medzi štátmi, ale aj vo vnútri Československa diváka okamžite pohltí, popri tom však nezabúda na to, že v tomto filme je hlavnou postavou Masaryk.
O živote tohto nepochybne zaujímavého človeka som toho veľa nevedela, Július Ševčík nám ho však zaujímavo priblížil. Keďže drogy, alkohol a milenky boli u tohto veľvyslanca Československa v Londýne na dennom poriadku, mohlo by sa zdať, že práve okolo nich sa bude celý dej točiť, ale nebolo tomu tak, skôr len podčiarkovali jeho psychické problémy a komplikovanú povahu. V ťažkých časoch však určite ani pre politikov nebolo jednoduché, aby si udržali chladnú hlavu. Napokon, zložité rozhodnutia, ako napríklad odstúpenie Sudetov Nemecku, si môžeme v tomto filme pozrieť v kontexte udalostí a z takého pohľadu, ako učebnice dejepisu neprinesú.
Rozhodne vám teda odporúčam, aby ste si tento film pozreli, aj pokiaľ nie ste práve fanúšikmi historických filmov (podobne ako ja). Tvorcovia si skutočne dali záležať a je to na výsledku vidieť. :)
Názor Alex
Film som si ako milovníčka tohto historického obdobia pozrieť musela.
Obsadenie Karla Rodena do hlavnej úlohy bolo skvelé a Masaryka zahral perfektne. Do role sa vžil perfektne a dal nám obraz o tom, aký Masaryk asi bol. Aby ste v tom mali jasno nešlo o T. G. Masaryka, ktorý už v tej dobe nežil, ale o jeho syna.
Vďaka filmu môžeme získať pohľad o tom, aká bola politika tej doby a aké to vlastne bolo, keď sme prišli my, Slováci, a Češi o územie a aké to bolo pre ľudí, ktorí žili v tej dobe ťažké. A hlavnou myšlienkou filmu nie je zobraziť búrlivý život Masaryka, ale priniesť nám pohľad práve o tej politike. Úlohu film perfektne zvládol. No, práve preto by som film inak pomenovala. Áno, šlo aj o život Masaryka, ktorý v tej dobe zohral dôležitú rolu, no najmä o samotné udalosti. 
Film hodnotím veľmi pozitívne. Dáva aj mladším ľuďom, ktorí sa o politiku tak nezaujímajú, možnosť spoznať historické okolnosti straty pohraničných častí ČSR a politiky Hitlera. Nájdem však aj jednu výtku, a to, že aj keď film skvelo zobrazuje dané obdobie, film je určený len Čechom a Slovákom, keďže okolnosti nie sú bližšie spomínané, a keď divák nevie o, čo vo filme ide, nepochopí to možno tak ľahko. 

7 komentářů:

  1. Film se mi moc líbil, jenom si myslím, že je opravdu určen spíše pro lidi, co se v tom malilinko orientují, alespoň okrajově, podle mě o tom musí člověk něco vědět, a pak si film pořádně užije :) Já nikdy nekoukám na obsazení a cože, to byl Roden? :D :D :D Och, je to se mnou špatný! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Film som nevidela, no vyzerá naozaj dobre, asi to čoskoro zmením :) Ďakujem za tip!

    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě jsem ho neviděl ale mrknu :)

    http://neverforgetneverlookback.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat