12.03.17

Únos

Réžia: Mariana Čengel Solčanská
Hrajú: Rebeka Poláková, Milan Mikulčík, David Hartl, Vladislav Plevčík, Ján Greššo, Juraj Hrčka, Maroš Kramár, Ady Hajdu, Milan Ondrík, Dano Heriban
Obsah: Posledný deň prvého roku mladej slovenskej republiky sa chýli ku koncu. Všetci oslavujú. Kráľ podsvetia Efendi, aj Prezident. Iba Predseda nemá čo oslavovať. Prezident, ktorému on sám vyšliapal chodník k funkcii, odmietne vymenovať jeho šikovného Chalaniska za ministra. Prezident sa stane nepohodlným. Ako ho prinútiť počúvať, čo chce Predseda? Prezidentovho syna o niekoľko mesiacov neskôr za bieleho dňa organizovaná skupina zmláti a zavlečie do zahraničia. Mladý agent Tajnej služby Oskar, gniavený svedomím, sa prizná vyšetrovateľovi, že sa zavlečenia zúčastnil na príkaz svojich nadriadených. A mafia si počas únosu podala ruky s Tajnými, ktorým šéfuje Predsedov Chalanisko. Oskar sa v strachu o svoj život s pomocou kamaráta Roba ukryje a zdanlivo sa po ňom zľahne zem. Robovo auto o niekoľko mesiacov vybuchne a chlapec, jediný kontakt na Oskara, v ňom zhorí zaživa. Marta sa snaží domôcť spravodlivosti pre seba, pre mŕtveho, pre jeho mamu, pre svojho zavraždeného brata a pre nás všetkých, ktorí sme mlčanlivými svedkami udalostí, na ktoré nikdy nesmieme zabudnúť...

Mô názor: Ako študentka žurnalistiky som tento film musela vidieť. Popravde, politika nie je vec, ktorá ma nejako extra zaujíma, no tento film nie o politike, ale o všetkom, čo sa deje v jej pozadí. Slovenských filmov je veľa dobrých, no v poslednej dobe vzniká veľa filmov, ktoré šokojú, čo nebolo v minulosti také bežné. Aj keď sa film odohráva v dobe, keď som ešte nežila, autenticita, akou bol spracovaný mi prišla ako by som sa sama na chvíľu ocitla v rokoch 90. Možno šlo práve o to, že o únose nemali mladí ľudia toľko informácií ako ľudia, ktorí žili v tej dobe a až teraz mnohí zistili, ako to vlastne skutočne bolo. Scenár a dej, ktorý nie je vhodný pre deti, pretože tie by z toho aj tak nič nemali - samé nadávky, drogy, alkohol a zlo, ktoré číha na každého. Bol vlastne niekto, kto v tom nebol zapletený? Na túto otázku existuje odpoveď, ktorú radšej nenapíšem, ale ak je skutočne okolo nás také zlo, je vlastne niekto, kto má dobré úmysly? Film ma šokoval, asi som naivná, ale isté veci ma naozaj prekvapili. Vedela som, že existuje mafia, ktorá ovláda veľkú časť Slovenska, ale to, že sa tam odohrávajú takéto drsné praktiky, som netušila respektíve, že sa odohrávajú aj na Slovensku takéto praktiky. 
Čo sa týka hereckého obsadenia, tak najlepší výkon podal jednoznačne Heriban, ktorého má ako herca veľmi rada. Postava, ktorú stvárňoval bola sice záporná, no v jeho prípade sa človek mohol občas aj zasmiať na niektorých jeho hláškach a výrazoch tváre. Ondrík je herec, ktorému sú prosto záporné postavy súdené a vie ich zahrať perfektne, o tom niet pochýb. Predseda, ktorého hral Kramár, mi prišiel trochu suchý, ale inak sa zahrať ani nešiel. A čo sa týka ženskej postavy, tak bola zvolená tiež perfektne. Poláková mi učarovala už vo viacerých seriálov predtým a do tejto role sa aj svojím jemným výzorom perfektne hodila.
Dej film bol veľmi rýchly a párkrát sa mi stalo, že som sa v deji stratila. V jednej časti bola scéna o niečom úplne inom a v ďalšej úplne nová. Ale človek, ktorý má dobrú pozornosť a čo to o minulosti únosu vie, sa vo filme určite nestratí. Film je, samozrejme, vhodný aj pre ľudí, ktorí nikdy o únose nepočuli, ale nech nečakajú vyriešený koniec, lebo ten únos nemal nikdy, a preto ani film nemal záver, ktorý by sme očakávali. 

5 komentářů:

  1. Film jsem ještě neviděla, ale možná by mě dokázal zaujmout. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  2. Film jsem taktéž neviděla :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tiez si ho planujem pozriet, pocuvam same dobre recenzie.

    OdpovědětVymazat
  4. Bola som na tom pred týždňom, výborný film, skvelé spracovanie. Odporúčam si pozrieť aj dokumentárne reportáže o vražde Remiáša, prípadne seriál Mafiáni z STV, všetko sa dá nájsť na Youtube :)

    N A S K L E E

    OdpovědětVymazat