24.08.16

Taký slovenský výlet

S priateľom sme boli na tri dni na výletíku pri Banskej Štiavnici, ktorý sme si našli na zľavovej stránke za super cenu, Mali sme sa fakt skvele. V meste BŠ sme navštívili typickú slovenskú baňu v slovenskom banskom múzeu a aj keď vám to možno neznie nejako príťažlivo, ale skôr nudne, opak je pravdou. Dozvedať sa o tom ako sa kedysi v takýchto baniach pracovala je zaujímavejšie než sa zdá a práve toto povolenie baníka bolo pre Slovensko vždy veľmi dôležité, keďže sa pod povrchom nášho štátu nachádza veľké mnosžstvo dôležitých surovín a tou najdôležitejšou v tejto oblasti bolo práve zlato a striebro a to myslím má každá z nás v tej opracovanej verzii rada :-) Okrem toho sme v Štiavnici, teda pri nej v mestečku Svätý Anton  navštívili kaštieľ, ktorý bol významný nielen pre tento Koharyovcov, ale napríklad aj pre takú Máriu Teréziu a jej príbuzných. Je to tam naozaj krásne a ak sa vyberiete touto trasou určite sa minimálne v týchto dvoch miestach zastavte.

Spomínaný kaštieľ v Sv. Antone.
Parčík pri kaštieli. Nižšie môj nový kamoš, ale nehryzíe, nebojte :-)
Ideme z bane. Ta ne? Aj keď tu v ten deň brutálne pršalo, stálo to za to :-)
Okrem toho sme sa vydali v dedinke Hodruša Hámre, v ktorej sme boli ubytovaný po internetovom náučnom chodníku, čo je jeden super projekt, ktorý vám nielen predstaví samotnú obec, ale aj priblíži banícku minulosť v tejto oblasti.
Posledný deň sme sa vybrali aj na Sitno. Asi môj prvý zdolaný kopec, menší, ale za to najvyšší vrch Banskoštiavnických vrchov. Ten výhľad stojí aj za tú strmú cestu!

9 komentářů:

  1. určite to bol super výlet, krásne fotky !♥

    OdpovědětVymazat
  2. tiež som priateľa lámala na výlet do Štiavnice, lebo som počula, že je to krásne mesto :) a podľa tvojich fotiek sa mi to aj potvrdilo :) krásny výlet ste museli mať :) toto je niekedy viac ako zahraničie :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
  3. vyzera to tam velmi pekne, mozno sa tam tiez niekedy zajdem pozriet :)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné fotky :) moc vám to tam sluší :)

    OdpovědětVymazat
  5. jooj závidím, krásny výletík a skvelý program :)

    OdpovědětVymazat
  6. Je úžasné, že si dokážeš vychutnávať krásy Slovenska :) Osobne aj ja milujem tieto Slovenské kúty, ktoré stoja za to :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jejko pekné fotky :) Slovensko je krásne :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  8. Banská Štiavnica je krásna, naozaj malebné mesto ;) na to Sitno by som sa rada pozrieť, ale akosi nikdy nie je čas. Vyzerá to tak, že výlet sa podaril, veď na tom našom Slovensku je stále kam chodiť :)

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné fotky! :) Musel to být úžasný výlet :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat