08.04.17

Hummus - skvelá pochúťka so zavádzajúcim názvom

Poznáte hummus? Nepoznám veľa ľudí, ktorí by túto nátierku neocenili i napriek tomu, že cícer nepatrí k ich obľúbeným prísadám. A keď sme už pri hlavnej surovine, práve z názvu tejto strukoviny pochádza nelichotivý názov hummus - v arabčine to znamená cícer. Jedlo je skutočne veľmi zdravé a keďže neobsahuje nič, čo by sa rýchlo kazilo, v chladničke vydrží aj viac ako týždeň. (Ak ho nezjete skôr :))

V obchode je už dnes možné kúpiť hotovú nátierku od mnohých výrobcov. Úprimne povedané, ešte som sa nestretla s tým, že by sa niektorý vyrovnal tomu po domácky vyrobenému. Nech sa páči, prinášam vám naň recept. :)



Čo budete potrebovať?
  • asi 200g sušeného cíceru
  • 2 strúčiky cesnaku (ak máte radi cesnakovú chuť, prípadne nemáte tak aromatický cesnak, pokojne 1-2 strúčiky pridajte)
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 2 lyžice tahini - sezamovej pasty (dostanete v každom dobrom bio obchode)
  • sťava z polovice citróna
  • soľ
  • biele korenie
  • vlažná voda podľa potreby
Ako na to?
  • Cícer prepláchneme namočíme ho na noc do vody. 
  • Po cca dvanástich hodinách dáme cícer do hrnca s vodou, pridáme trocha sódy bikarbóny a bobkový list. Vodu nesolíme. Privedieme do varu a prudko varíme asi 10 minút. Medzi tým odstraňujeme penu, ktorá sa tvorí na povrchu (pri vynechaní tohto kroku má cícer nepopulárne nafukujúce účinky). Potom na miernom plameni varíme asi hodinu a ďalej odstraňujeme penu. Keď sa voda odparí, opäť pridáme ďalšiu.
  • Necháme cícer schladiť a následne ho dáme do misky spolu s tahini, cesnakom pokrájaným na menšie kúsky, olivovým olejom, soľou, korením, citrónovou šťavou a vodou (na začiatok pridajte len cca pol pohára, táto ingrediencia slúži na ľahšie mixovanie). Všetko rozmixujte na jemnú hmotu. Pokiaľ to ide ťažko, stačí pridať viac vody, keďže cícer je aj po uvarení pomerne suchý. Nesmie byť príliš riedky, preto je potrebné pridávať vodu opatrne.
  • Najlepší je, ak niekoľko hodín zostane v chladničke na odstátie. :) Potom servírujeme, asi najviac mi chutí v kombinácii s olivami nakladanými v oleji a s opečenými hriankami alebo pita chlebom.
  • Dobrú chuť! :)



6 komentářů:

  1. Super recept! Ja hummus zbožňujem, sama som ho však robiť ešte neskúšala, takže vďaka za tip! :)

    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
  2. veľa ľudí ani nevie ako to chutí, ale pri slove hummus už majú k tomu odpor :P ja ho však milujem :) vďaka za super recept :) aj keď mne sa ho väčšinou nechce samej pripravovať tak si kúpim už hotový v obchode :)

    OdpovědětVymazat
  3. O Hummusu jsem už slyšela, ale nikdy jsem ho nejedla, tak třeba jednou :)

    eLblog

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem si hummus v posledních týden naprosto zamilovala, miluju ten z Lidlu (a taky jsem tak trošku líná si ho dělat doma :D )

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  5. Poviem pravdu, že si neviem predstaviť chuť tohoto. :) ale má to skvelý názov :D

    OdpovědětVymazat
  6. Zrovna predvcirem jsem mela svuj prvni a mnamka. Kazdopadne jsem lina na to vyrabet hoo doma takze budu kupovat. Akorat sakra co je cicer? Tipuju too na cizrnu :D

    OdpovědětVymazat