14.04.17

Chatrč

Obsah: Film je adaptáciou knihy Williama P. Younga, ktorá oslovila milióny čitateľov po celom svete a mnohým z nich zmenila život. Ide o príbeh, ktorý mnohým ľuďom utíšil duchovný hlad a odpovedal na odvekú otázku, prečo Boh neurobí niečo s bolesťou a zlom tohto sveta. Mack Phillips za tragických okolností príde o svoju milovanú dcérku Missy. V stave hlbokého zúfalstva dostáva list, v ktorom ho Boh pozýva na stretnutie presne tam, kde sa tragédia odohrala. Mackov hlboký žiaľ je konfrontovaný s večnosťou a on zrazu prežité utrpenie vníma úplne inak. Láska a odpustenie, náročná cesta zmierenia a milosrdenstvo nakoniec prinesú radosť do duše otca, ktorý sa so stratou dcéry zmieri a vyrovná.
Réžia: Stuart Hazeldine
Obsadenie: Sam Worthington, Radha Mitchell, Octavia Spencer, Graham Greene, Megan Charpentier, Gage Munroe, Ryan Robbins, Carolyn Adair, John Specogna, Lane Edwards, Tim McGraw

Môj názor: Ak sa pýtate či som čítala knihu, odpoveďou je áno. No, neoslovila ma práve kniha. Poprade, mi prišla nudná. Nepreferujem takéto žánre a nie som veriaca. Aj keď vieru nepovažujem čisto len za tú v Boha. No, v ponímaní náboženstva, som ateistka. Tento film ani nezmenil môj pohľad. Avšak kniha, aj keď mi prišla nudná, považujem ju za jednu z najlepších, akú som, kedy čítala. Prečo? Lebo zmenila môj pohľad na vieru a svet ako taký. Pokračujte a dozviete sa viac.
Mack, hlavný hrdina, je zničený životom. Trápia ho zničujúce pocity zo smrti svojho malého anjelika. Veď, kto by sa tak necítil? Mack však za nič nemohol a on to vie, pretože obviňuje Boha a verí v to, že jeho dcéru nezachránil práve on. Keď dostane odkaz, pod ktorým je podpísaný Tato, neváha, Rozhodne sa vydať na miesto, kde sa má s Tatom stretnúť. To, čo uvidí však neočakáva ani v najodvážnejších snoch. 
V knihe sa krásne prelína príbeh bežného človeka s tým nadpozemským. Nie je presýtený kúzelnými prvkami, no sem tam tu nájdeme prvky z Biblie. 
Obsadenie božstva považujem za skvelé. Každý jeden z hercov bol svojský svojim spôsobom a tak krásny, že by som si nikoho dokonalejšie v tejto pozícii nevedela predstaviť. No, mnohým mohli herci prísť v kontraste s hercom, ktorý stvárnil Macka až moc dokonalý. Mal však zobraziť obyčajného smrteľníka, čo sa podarilo. Aj keď Worthtingtona považujem skôr herce súceho na drsnejšie role a tak ho má aj väčšina z nás zaškatulkovaného, v tejto úlohe mi nevadil.
Počula som ohlasy ľudí, ktorí knihu čítali, a preto sa im film nepáčil. Ja zastávam opačný názor. No, záleží od konkrétneho jednotlivca. Už to tak býva, že kniha sa nedá sfilmovať dokonale a zväčša neulahodí nadšeným čitateľom. No, mne sa film páčil veľmi a pozrela by som si ho zas a znova a myslím si, že by som opäť vyplakala za misku sĺz :-)

5 komentářů:

  1. O knihe som počula už veľa. No o filme popravde počujem prvýkrát. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha patrí medzi najlepšie, čo som kedy čítala. Plánujem si pozrieť aj film. Dúfam, že sa mi bude páčiť, pretože trailer bol skvelý :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to mě zaujalo, na film se nejspíš podívám :) Děkuji za tip!

    OdpovědětVymazat
  4. o knížce jsem dost slyšela, určitě se po ni mrknu! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu som citala a je pravda, ze bola hlavne zo zaciatku nudna, no od polovice to uz bolo ovela lepsie a chcela som vediet ako to dopadne :)

    OdpovědětVymazat