23.03.17

5 tipov pre jednoduchšie učenie

Život každého študenta vie byť poriadne namáhavý. Písomky, testy, zápočty, seminárky, referáty, skúšky... S týmto všetkým sa treba vysporiadať. Niekedy je učenia priveľa a zdá sa, že nie je možné ho zvládnuť. Ja sama som si aký-taký systém učenia sa osvojila až na vysokej. Preto som sa rozhodla s vami oň podeliť. :)
zdroj: pixabay

1. Vytvorte si časový plán
Je veľmi výhodné, ak si aspoň približne naplánujete, čo chcete kedy stihnúť. Najlepšie je nerobiť veci na poslednú chvíľu. Ak si napríklad začnete prácu, ktorú máte odovzdať, spracúvať už týždeň či dva dopredu, vyhnete sa mnohým stresom. Pokiaľ nebudete vedieť, ako pokračovať, máte ešte čas si to premyslieť.

2. Učte sa dôkladne
Učiť sa dá rôznymi spôsobmi. Pre mňa však najdôkladnejší spôsob prípravy je, ak si zakaždým prejdem len malý celok a opakujem si ho dovtedy, kým ho neviem viac-menej celý. Ja si taktiež často prepisujem poznámky zo zošita do počítaču (samozrejme, hrubé učebnice či skriptá by bolo asi zbytočné prepisovať :)). Prepisovaním sa učím a zároveň si robím poriadok v učivách.

3. S hudbou pri učení opatrne
Niekomu je hudba pri učení príjemným doplnkom, niekto (ako ja), však okamžite po zapnutí YouTube zabúda, že sa chce učiť, lebo hudba mu nedovolí prijímať nové informácie. Je veľmi dôležité uvedomiť si, ktorý typ študenta ste a podľa toho si zvoliť buď ticho alebo príjemnú nerušivú melódiu.

4. Nebifľujte sa
Niekedy je ťažké, naučiť sa látku, ku ktorej nemáte vzťah a nerozumiete jej. Skúste si však logicky nájsť súvislosti, prípadne si na internete zistiť definície podané iným spôsobom a možno sa vám to pomôže. Ak máte problém zapamätať si napríklad podkategórie niečoho (napr. že pravek sa môže deliť na a) doba kamenná, b) doba bronzová a c) doba železná), mne veľmi pomáha, ak sa naučím začiatočné písmená jednotlivých podkategórií a dám si ich do nejakej vety. (napr. v tomto prípade by to mohlo byť Kravata bola žltá.) Potom si už obyčajne nemám problém spomenúť. :)

5. Robte si poznámky
Nebudem si to písať, veď kamarátka si robí poznámky a ja si ich od nej prefotím. Toto mi je nanič, zoženiem si podklady od starších študentov. Hovorí vám to niečo? Lenivosť je základná (a veľmi zlá) ľudská vlastnosť. Niekedy sa človeku príliš nechce, ale spoliehať sa na poznámky od iných nie je správny spôsob, ako študovať. Každý si veci zapisuje svojim spôsobom, ktorý nemusí vyhovovať iným. Ale hlavne, hoci sa to nezdá, už zapisovaním si sa učíte.

Toto boli moje tipy na učenie. A čo vy? Máte tiež nejaké? :)

9 komentářů:

  1. super body, s 5kou uplne suhlasím :) z vlastných poznámok sa mi najlepšie učí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ten casovy plan si robim aj ja, no nie vzdy ho dodrzim. Mne fakt pomaha prokrastinacia a minimum casu na ulohu :D

    OdpovědětVymazat
  3. Skvelé tipy. :) Určite to pomôže mnohým študentom.

    OdpovědětVymazat
  4. Kdybych chodila do školy, určitě bych to využila :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super tipy, úplně souhlasím. S tou hudbou, mně určitě při učení pomáhá playlist "Lush Vibes" na Spotify, jsou tam takové svěží instrumentální skladby, které motivují a zároveň nerozrušují. :) Super článek!

    By Chanel

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím se všemi body. Mě se nejlépe učilo, když byl klid. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  7. Jojo casovy plan na to jsem expert. Vsechno si sepsat promyslet oznacit barvickama. Skoda ze me to bavi vic nez to uceni pak na ktery ani nedojde treba :D

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkný článek, a myslím, že i dost dobré typy :)

    -A- from thatismylifeandblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Ja práveže v poslednej dobe sa stále učím len z učebnice..aj teraz by som sa mala učiť, ale blogy sú blogy :D :/ inak skvelé tipy:)

    OdpovědětVymazat