03.02.17

Ako si správne vyčistiť štetce na makeup?

Každá z nás, ktorá sa líči za pomoci štetcov, určite pozná ten pocit. Tieto pomôcky na líčenie nám na jednej strane veľmi uľahčujú život, keďže maľovanie sa s nimi je hygienickejšie a presnejšie. Na strane druhej, sa však rýchlo zafarbia od mejkapu a práve líčenie sa so špinavými štetcami môže byť príčinou akné, či iných kožných problémov. Práve vďaka nevyčisteným štetinkám sa môžu ďalej šíriť baktérie. Preto som sa s vami rozhodla podeliť o spôsob, akým si udržiavam tieto pomôcky na líčenie ja. :)




Existujú profesionálne prípravky na čistenie štetcov, ktoré ponúka mnoho výrobcov dekoratívnej kozmetiky. Ja však uprednostňujem detský šampón, konkrétne mám doma Johnson's Baby Wash and Bath extra jemný šampón. Keďže tieto prípravky pre najmenších sú veľmi jemné a nie sú ani tak silno parfumované, budete mať istotu, že neuškodia ani štetinkám. :)


Ako teda postupovať? Štetec, ktorý chcete umyť si najskôr navlhčite pod mierne teplou vodou (asi takou, akú používate na čistenie rúk). Je však veľmi dôležité, aby boli štetinky nasmerované k zemi, teda aby dovnútra nenatiekla voda, ak to tak nespravíte, jednotlivé časti z dreva, či umelej hmoty sa vám môžu začať odliepať. (Poznám to aj z vlastnej skúsenosti. :))


Ďalej si v ruke speňte trocha šampónu a pretierajte o ňu štetinky. Tento proces zrejme bude treba opakovať niekoľkokrát, najmä, pokiaľ vymývate krémový produkt, ako napríklad tekutý makeup. Oplachovanie a premývanie by malo trvať pokiaľ už nebude tiecť čistá voda. Nezabúdajte, že stále by ste sa mali snažiť zamedzovať tomu, aby voda natiekla aj do vnútra štetca.


Po umytí by ste mali chytiť štetec a snažiť sa z neho vytlačiť prebytočnú vodu. Je však dôležité, aby ste tekutinu neodstraňovali príliš silou, lebo tým môžete povytrhávať štetinky, čo by, samozrejme, bola škoda. :)



Keď máte všetky kusy vyčistené, môžete ich začať sušiť fénom, čo však bude časovo veľmi náročné, ak chcete, aby boli naozaj dokonale suché. Druhou možnosťou je, aby ste ich nechali voľne schnúť. Poukladajte ich na vreckovku, či uterák a nechajte ich, aby sa presušili samé. Tento proces však môže pokojne trvať aj 24 hodín, čo je, samozrejme, dosť veľa času. :) Ja sa väčšinou snažím, aby som vodu zo štetcov vyfénovala, no aj napriek tomu ich ešte na noc poukladám, aby naozaj dokonale vyschli.


Ak sa pýtate, ako často tento proces opakovať, záleží to určite najmä od toho, či máte problematickú pleť. V takom prípade môžete čistenie robiť aj každý týždeň, aby ste zabránili šíreniu baktérií, ktoré by mohli problémy ešte viac zhoršiť. Pokiaľ takéto problémy nemáte, zrejme bude stačiť čistenie aj raz, či dvakrát mesačne. Samozrejme, je to veľmi individuálne a záleží to aj od toho, aký produkt s daným štetcom nanášate a ako často ho používate. :)


7 komentářů:

  1. Taky používám dětský šampon od Johnson's baby a vyhovuje mi :) občas je boj vyčistit některé štětce, ale tímto způsobem jaký popisuješ ty se mi to vždy povede :D

    eLblog

    OdpovědětVymazat
  2. Ja väčšinou na čistenie používam sprcháš od bioderma, ale ďakujem za typ, tento od Johnson's baby si určite zaobstarám. :) xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  3. Taky takto čistím štětce a též používám dětský šampon. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to určitě vyzkouším, mé štětce už by rozhodně potřebovaly vyčistit :D :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvelé typy :)! Avšak ja si myslím, že umývanie štetcov (najmä na make up, púder, kontúrovanie...) 1x do týždňa by mal byť must-have pre každé dievča a nie iba pre tie, čo majú problematickú pleť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to áno, keď je viac času, rozhodne by bolo dobré, čistiť ich aj viac :) ale pre tie s problematickou pleťou je to priam nutnosťou :D

      Vymazat
  6. Naozaj super tipy! Dnes si vyčistím aj ja tie svoje :D

    OdpovědětVymazat