25.07.17

Réžia: Christopher Nolan
Hraju: Tom Hardy, Cillian Murphy, Aneurin Barnard, Harry Styles, Kenneth Branagh, Mark Rylance
Obsah: Prvý film kultového anglického režiséra Christophera Nolana (Insomnia, Batman začína, Temný rytier, Počiatok, Interstellar) založenom na reálnych historických udalostiach. Operácia Dynamo bola hromadnou evakuáciou približne 400 tisíc Nemcami obkľúčených spojeneckých - britských, francúzskych a belgických - vojakov z pláží a prístavu francúzskeho mesta Dunkerque. Prebehla medzi 27. májom a 3. júnom roku 1940.

Na film som šla z dôvodu, že milujem všetko, čo sa týka 2. svetovej vojny a ani tento film ma nesklamal, práve naopak, patrí medzi najlepšie, aké som, kedy videla. 
Obsadenie filmu nemohlo byť lepšie. Aj keď som si nevedela predstaviť Harryho Stylesa v úlohe herca a ešte k tomu, keď hral takú vážnu postavu v tak skvelom filme, no milo ma jeho výkon prekvapil. Mladučky Fionn Whitehead zahral svoju úlohu tiež skvelo a na svoj vek (má len 20 rokov) pôsobil oveľa staršie. Nemôžem nespomenúť ani Toma Hardyho, na ktoré sa asi ani nedá povedať krivé slovo.
Film trvá síce takmer 2 hodiny, no dej vás natoľko strhne, že prestanete dýchať a keď sa znovu nadýchnete, tak už je na konci. Úžasné spracovanie režiséra Christophera Nolana dopĺňa dokonalá hudba od Hansa Zimmera, ktorá ešte viac dramatizuje dej.
Film je drsný a pre slabšie povahy nie úplne najlepšou voľbou, no napriek tomu tu nenájdete zbytočné pasáže ľudí, ktorých zasiahla bomba, poodtŕhané končatiny a podobné zábery, ktoré vo vojnových filmoch bývajú. Zameriava sa na dej a nie na šokovanie diváka, aj keď vojna ako taká a zábery z nej nemôže ľudí nešokovať.

6 komentářů:

  1. Vojnové filmy nemám úplne v obľube, ale na tento počujem už veľmi veľa dobrých ohlasov, tak sa naňho asi pôjdem pozrieť :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já ty válečné moc nemusím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Válečné filmy mám ráda, vypadá to fakt dobře :) zrovna včera jsme se o tom bavili s kamarádem

    OdpovědětVymazat
  4. ja mám veľmi rada vojnové filmy :P aj tento ma veľmi zaujal :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle by bylo něco pro mého muže, mě by asi moc nenadchl. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  6. Válečné filmy nejsou vůbec nic pro mě, tenhle bych asi nedala :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat