19.04.17

Moja Veľká noc v Nemecku (Katka)

Veľká noc je podľa môjho názoru krásny sviatok. Chrlí tradíciami, farbami a mnohými zvykmi. V každej krajine je slávenie tohto sviatku celkom odlišné. Slovenské tradície sa nezaobídu oblievačky a šibačky. Niečo mi hovorí, že mnohé z vás to nemajú rady. :) Mne sa to však ráta. Rada podporujem naše tradície. Rada však spoznávam aj nové/iné veci, a preto som sa rozhodla stráviť tento rok už po druhýkrát Veľkú noc v Nemecku. V tomto článku vám ponúkam malú ochutnávku toho, čo som zažila.

Všetko to začalo minulý rok, kedy som sa naozaj neplánovane a na poslednú chvíľu prihlásila spolu s mojimi priateľmi na slávenie Veľkej noci v Nemecku. Zo začiatku som bola plná obáv a očakávaní. Všetko sa to dialo cez nemeckú mládežnícku organizáciu "Junge Aktion", ktorá organizuje rôzne medzinárodné stretnutia ( s Čechmi, Slovákmi a Nemcami). Nutnosť znalosti nemeckého jazyka nie je potrebná, pretože všetko je tlmočené či už organizátormi, alebo dobrovoľníkmi. Ja však nemčinu vcelku ovládam, takže s tým nebol až taký problém. Po minuloročnej skúsenosti som sa rozhodla, že chcem s určitosťou tráviť aj tento rok Veľkú noc priamo v Niederalteichu s tými najlepšími ľuďmi!

Pripravené boli pre nás aj skvelé aktivity.


Spomínané stretnutie je každý rok zamerané na inú tému. Ide o vzdelávanie mladých ľudí rôznych národností v rozličných témach. Minulý rok sme sa zapodievali otázkami o utečencoch, no tento rok bolo stretnutie orientované na našu identitu, našu národnosť a na Európsku úniu. Veľmi pútavá téma, ktorú nám približovali rôzni hostia. Svojími prednáškami nás poctili : slovenský spisovateľ Michal Hvorecký - prekladateľ a spisovateľ, Bernd Posselt -nemecký politik, hovorca a novinár, nemecká novinárka, Germanista z univerzity z Regensburgu, atď...
Logo tohtoročného stretnutia
   
Ja a moni (aj noví) priatelia, ktorých som si zamilovala! Jedno z najväčších výhod tohto stretnutia je aj spoznávanie najlepších ľudí! 

Loď, ktorá bola zakotvená na Dunaji.

Jedálenské priestory v miestnom kláštore. Do tejto jedálne sme pravidelne chodievali na raňajky, obed a večeru. Všetko bolo krásne prichystané! 

Takéto chutné dezerty nás čakali po každom obede. Nemecká gastronómia je neporovnaeľná s tou našou. Všetko chutilo úplne skvele! 

Priestory nemeckého gymnázia, v ktorom sme boli ubytovaní po celý čas. Priestory boli skutočne na úrovni. Všetko bolo čisté, nové a nepoškodené. Nemecké školy sa dosť výrazne líšia od tých našich.

Nádherne blízko! Veľmi sme si užívali prechádzky pozdĺž toku rieky Dunaj (po nemecky Donau).

Nechýbalo ani dokonalé a chutné jedlo, ktoré nám pripravovali mnísi a kuchárky z miestneho kláštora
                        
                Michal Hvorecký - slovenský spisovateľ a prekladateľ

                        
                     Bernd Posselt - nemecký politik, novinár a hovorca

Lúčenie bolo veľmi ťažké. Preplakali sme polovicu cesty. Stále mám pocit, že kúsok zo mňa ostal v Nemecku.
Bolo pre nás ťažké vrátiť sa opäť do "reality". Chýbajú mi ľudia, ktorých som spoznala. Ľudia, s ktorými som bola
nonstop 24 hodín celý týždeň. Spoločne sme si už však dohodli ďalšie výlety a koniec koncov, má sa oslavovať aj
Silvester v Budapešti. Všetci sa už nevieme dočkať! Ja dúfam, že sa vám tento článok páčil a aj máte otázky,
rada vám ich zodpoviem. Dúfam, že ste Veľkú noc prežili v pokoji, pohode a radosti. Kľudne mi napíšte, aké tradície
uprednostňujete. Teším sa! :)

2 komentáře: