19.02.17

Samuel Bjork - Sova

Na recenziu knihy Sova som si prizvala na pomoc svoju kamarátku Kiku, ktorá je tiež milovníčka kníh. Obom sa nám, rovnako ako Cestujem Sama, kniha veľmi páčila. 

O knihe: Tri mesiace nezvestnú tínedžerku Camillu Greenovú našli v lese. Niekto ju rituálnym spôsobom zavraždil, možno aj týral a mučil. Opatrne ju položil na lôžko z vtáčích pier a okolo tela umiestnil sviečky v tvare pentagramu. Vrah po sebe nezanechal žiadne stopy. Vyšetrovaním prípadu je poverený skúsený kriminalistický veterán Holger Munch a jeho geniálna, hoci trochu labilná kolegyňa Mia Krügerová. Ani oni, ani nikto z ich tímu však nie je pripravený na zlo, ktorému budú musieť čeliť pri pátraní. Čo je to za šialenca, kto sa to komu a za čo mstí? Spočiatku nenachádzajú nič, žiadne dôkazy, nemajú sa čoho zachytiť. Zapracuje však mladý hacker a... náhoda. Kruh sa pomaly uzatvára a všetko nasvedčuje tomu, že medzi vraždou a udalosťami, ktoré sa odohrali pred mnohými rokmi, by mohla existovať nejaká súvislosť.

Kika: Po Cestujem sama je tu ďalšia skvelá kniha od Samuela Bjørka - Sova. Holger Munch a Mia Krügerová znova stoja pred takmer nevyriešiteľným prípadom nezvestného dievčaťa, ktoré našli v lese zavraždené rituálnym spôsobom, uložené na vtáčom perí v pentagrame. Sova vo mne vyvolala zmiešané pocity, pretože som nevedela čo od nej očakávať. Po prečítaní Cestujem sama som sa na toto pokračovanie veľmi tešila. Keď som knihu začala čítať nevedela som sa od nej odtrhnúť, kým som ju neprečítala celú, ale pre knihomoľa, akým ja som to nie je nič nezvyčajné. Musím sa priznať, že aj keď som si myslela, že vrahom bude niekto iný, koniec ma veľmi prekvapil a vôbec som nečakala, že sa to vyvinie tak, ako sa to vyvinulo. Nevadilo mi dokonca ani to, že kniha bola napísaná veľmi opisne a dejovo skoro rovnako ako Cestujem sama, ale veď predsa, každý spisovateľ je vo svojom písaní špecifický niečím iným a tak si vlastne vytvára svoju charakteristickú vizitku, podľa ktorej ho môžeme spoznať. Ale myslím si, že tomu komu sa páčila aj prvá kniha to vôbec nevadilo a túto severskú krimi si zamiloval rovnako ba možno dokonca aj o trošku viac. Takže vrelo odporúčam všetkým čo majú rady kriminálky hocijakého tipu. No ak ste prvú časť tejto severskej krimi z prostredia Osla nečítali, odporúčam Vám aby ste tak urobili, aby ste vedeli kto hlavní predstavitelia sú a odkiaľ prišli. Prajem príjemné čítanie.

Alex: Cestujem sama považujem za najlepšiu kriminálku. akú som doteraz čítala, preto som sa Sovy nemohla dočkať a vôbec ma nesklamala. Kniha bola rovnako skvelá, písaná rovnakým spôsobom, ktorý som si u Bjorka obľúbila. Každý príbeh v knihe bol osobitý, no zároveň mal skvelo prepracovaný súvis s ostatnými. Nechýbalo napätie a nečakané závery, ktoré by mi ani len nenapadli. Oproti Cestujem sama bola táto časť však viac psycho a možno pre slabšie povahy trochu náročnejšia, no to je aj väčšina takýchto kriminálok, takže to nie je nič prekvapujúce a hlavne to nie je mínus knihy. No na druhej strane, oceňujem neobyčajný nápad a príbeh v tejto knihe, keďže len málokomu by napadlo posadiť príbeh do takejto roviny. Mám na mysli práve obliecť postavy  do vtáčieho peria, z čoho vychádza aj názov knihy. Čo sa týka škandinávskych kriminálok, tak práve Bjorka považujem za majstra svojho remesla a neviem sa dočkať, kedy si prečítam ďalšiu jeho knihu, najlepšie pokračovanie príbehu vyšetrovateľov, ktorí sa objavili aj v Sove a v Cestujem sama.

2 komentáře:

  1. ja moc takéto knihy nečítam, ale pekne ste to spísali :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vyzerá naozaj zaujímavo. Osobne ak si nájdem čas na čítanie kníh, určite po nej siahnem :)

    OdpovědětVymazat