26.02.17

Pánske prvky v dámskej móde

Muži a ženy. Dva rozdielne svety. Teda aspoň na prvý pohľad. Svet módy je však výnimkou. V minulosti sa mužská a ženská móda výrazne odlišovali. Dámy chceli dať čo najviac najavo, že sú dámami a muži chceli aj navonok vyjadriť alebo prezentovať svoju mužnosť. Všetko je však inak. Súčasná móda ponúka obrovské množstvo možností, ako svoj outfit ozvláštniť prvkami z "iného sveta". Móda nepozná hranice, neriadi sa žiadnymi zákonmi, a tak je prostredím, v ktorom sa kombinuje nekombinovateľné. Poďme si teda predstaviť outfity, ktorých súčasťou sú aj pánske prvky. 
zdroj: beltnbags.com

                                                                        Nohavice
Nohavice neboli od začiatku neoddeliteľnou súčasťou dámskej módy. Kým sa nohavice a iné mužské kúsky dostali do dámskych šatníkov, prešli dlhú a strastiplnú cestu. Museli čeliť hlboko zakoreneným predsudkom o nerovnosti pohlaví. 
Kľúčovú úlohu v tejto fáze zohrala Coco Chanel a jej obrovská slabosť na mužský šatník. Ako prvá prepašovala do toho ženského množstvo pánskych prvkov, saká, košele, tvíd, pásikavé tričko, voľné námornícke nohavice „slacks“ či „yachting pants“, neskôr aj klasické pánske nohavice. O nasledovníčky nemala núdzu.
zdroj: pinterest

                                                                                                                                       Oxford and blucher shoes 
Ja sama som veľkou fanúšičkou tohto štýlu a strihu topánok. Hoci pôsobia veľmi mužsky, dokážu dámsky outfit dotiahnúť do dokonalosti. Pôsobia veľmi elegantne a luxusne. Dokonale ladia k nohaviciam cigaretového strihu. Blucher alebo oxford topánky sú väčšinou v univerzálnych, nie výrazných farbách (čierna, hnedá, tmavobordová). Avšak minulú, a aj túto sezónu "letia" taktiež v pastelovom alebo metalickom prevedení, a práve vďaka tomu pôsobia o niečo ženskejšie. Práve tento štýl topánok sa teraz vo veľkej miere vyskytuje takmer vo všetkých predajniach, a tak si sama po nie jeden pár skočím! :) 
zdroj : pinterest
zdroj: pinterest


Motýlik a kravata
Všetky zaiste viete, že motýlik a kravata zdobia pri slávnostných príležitostiach obleky každého muža. Považujem ich za akýsi mužský šperk, ktorý jemne ozdobí celý outfit. Ak  sa na nejakých spoločenských akciách objavia muž a žena ako pár, očakáva sa, že budú ich outfity zladené, alebo že sa aspoň pokúsia zladiť pomocou nejakého kúsku/prvku. A práve vďaka kravate a motýliku sa muž vie dokonale prispôsobiť svojej ženskej polovičke. V súčasnosti ponúka obchodný priemysel široký sortiment farieb, strihov, materiálov a štýlov pre tieto doplnky.
V poslednom čase môžme vídavať tieto pánske prvky aj v dámskych outfitoch. Dokonale vyniknú na klasickej bielej blúzke/košeli, a o to zaujímavejšie, ak sú v dievčenských farbách alebo vzoroch. 
zdroj: pinterest
zdroj: pinterest



Traky 
Traky sú textilné alebo kožené pásy, ktoré sa nosia cez plecia, aby držali nohavice.
Traky môžu byť elastické, a to buď úplne, alebo len na koncoch. 

 Niektorí ich nosia len ako módny doplnok, t. j. nechajú ich visieť okolo pása. Väčšinou sa považuje za faux pas, ak sa nosia traky a opasok spolu. V minulosti museli byť traky zakryté, napr. pod sakom, pretože sa považovali za spodnú bielizeň. No ešte pred vojnou si muži začali vyzliekať saká a kabáty na verejnosti, takže už nebol faux pas, ak niekomu bolo vidieť traky. Dokonca v roku 2008 opäť začína byť populárne nosiť traky, a to najmä v USA, Japonsku a v Anglicku. Prevládajú tenšie traky čiernej, bielej, červenej a ružovej farby, alebo s rôznou podtlačou (káro,lebky). Postupom času sa tak traky začali objavovať aj v dámskych šatníkoch, a tento trend trvá dodnes. 
zdroj: pinterest

                            
           A ako si predstavujem dokonalý pánsky look na žene ja? 


zdroj : eva.cas.sk
eva.cas.sk

Toto je pre mňa dokonalý pánsky look! Na ľavej strane elegantný a na pravej ležérny. Univerzálne farby, jednoduché strihy, voľnejšie nohavice, dlhšie košele. Pre mňa dokonalé!
Čo vy na to? Zastávate môj názor? Obliekli by ste si niekedy niečo podobné? Alebo skôr stavíte na klasickú dámsku módu bez akéhokoľvek náznaku tej pánskej? :)  Teším sa na vaše názory! 

10 komentářů:

  1. Saka mi na ženách připadají krásná :), hezký článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to sme dve! ♡ Teším sa, že máme rovnaký názor! A ďakujem.♡

      Vymazat
  2. Já miluju pánskou módu na ženách, je elegantní, ale zároveň pohodlná, jak už jsi řekla, což je vždy pro mě ta nejlepší kombinace! :) Skvělý článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne! Pohodlnosť a elegancia. :) ♡ Si môj človek! :) Teším sa, že zdieľame rovnaký vkus! ♡

      Vymazat
  3. saka milujem, tie prvé oxfordky sú krásne a traky plánujem kúpiť :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooj, som rada, že som trafila obrázok a páčili sa! ;)
      Je super, že sa nebrániš pánskemu looku.♡ Určite si zakúp traky. Tiež mám jedny doma a dajú sa krádne využiť.♡

      Vymazat
  4. Pánske detaily v dámskej móde mi pripadajú neuveriteľne sexy :) Mám ich rada, sem tam nosím a na ženách sa mi páčia :)

    Flung out of space

    OdpovědětVymazat
  5. Já tuhle módu miluju a kolikrát to dámám sluší víc než pánům :P

    OdpovědětVymazat
  6. wau, tak toto vyzerá naozaj zaujímavo :o

    OdpovědětVymazat
  7. Musím říct, že jsem velký fanda pánských prvků v dámské módě, a troufla bych si říct, že to ženám mnohdy sluší víc, než mužům :D Navíc ženy s alespoň menšími křivkami v těchto modelech nezaniknou, ba naopak, jejich těla vyniknou ♥ Oxford shoes jsou neuvěřitelně úžasné boty!

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat