25.01.17

Sladké zemiaky s jogurtovým dresingom

Poznáte sladké zemiaky, ktoré sú inak známe aj ako bataty? Ak ešte nie, mali by ste sa s nimi zoznámiť. Preto som si dnes pre vás pripravila jeden tip na výdatnú večeru, či rýchly obed.

Sladké zemiaky sú plné karotenoidov, vlákniny, minerálov i vitamínov. Vďaka týmto živinám blahodarne pôsobia na problémy s krvným tlakom, pri žalúdočných ťažkostiach a posilňujú imunitu. Navyše sú skvelé pre diabetikov, keďže majú nízky glykemický index a preto nespôsobujú výkyvy cukru v krvi. A ako bonus, majú naozaj lahodnú chuť a ich pečenie je rýchlejšie, ako pri klasických zemiakoch.




Na 2 porcie budeme potrebovať:

  • 2 kusy batatov (obyčajne sú v predaji pomerne veľké kusy, takže s dvomi si bohato vystačíte)
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
  • sušené bylinky podľa vašej chuti (ja som použila zmes na farmárske zemiaky, ktorá obsahuje koreniny ako oregano, bazalka, šalvia, sušený cesnak, atď.) 
  • 1 balenie gréckeho jogurtu (nesladeného)
  • 1 strúčik cesnaku (alebo podľa chuti aj 2)
  • sušené oregano (na dresing)
  • poľný šalát
Postup: 
  1. Dáme predhrievať rúru na 200 °C. Bataty umyjeme (šúpať ich netreba, keďže pod šupkou je veľké množstvo živín). Pokrájame na hrubšie hranolčeky (sú o niečo tvrdšie ako obyčajné zemiaky, takže táto časť prípravy môže byť o niečo náročnejšia ツ).
  2. Narezané kusy dáme do misky, polejeme cca 3 lyžicami oleja, posolíme, pokoreníme a nasypeme vybranú bylinkovú zmes. Poriadne premiešame, aby sa zemiačiky obalili koreninami.
  3. Na plech položíme papier na pečenie a vyložíme sem zemiaky. Ak ešte v miske zostala nejaká časť z oleja, pokojne nimi môžeme hranolčeky na plechu poliať. Dáme všetko do rúry na pečenie a necháme pripravovať sa cca 20 minút. 
  4. Medzitým si dáme do misky grécky jogurt, mierne posolíme a pokoreníme, prilejeme asi pol lyžice olivového oleja a nasypeme sušené oregano. Celú zmes premiešame. 
  5. Keď sa nám zemiaky upečú, mali by byť naozaj jemné a vláčne. Vtedy ich môžeme poukladať na tanier, pridať dresing a prizdobiť poľným šalátom (môžeme zvoliť aj iný druh listovej zeleniny, ale pre mňa bol práve poľný šalát chuťovo najlepšie sa hodiaci k tomuto celku). 
Podávame. Dobrú chuť! ツ


9 komentářů:

  1. Sladký brambor? Tohle jsem ještě nejedla a může to být velmi chutné. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja som to tiež po prvý raz ochutnala len nedávno, ale naozaj môžem len doporučiť :)

      Vymazat
  2. mňam, bataty mám veľmi rada :) vďaka za recept :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
  3. Já je měla jednou a moc mi nejely..

    OdpovědětVymazat
  4. mňam , hned by som to vyskúšala! :)

    OdpovědětVymazat
  5. No, tak to vypadá hodně zajímavě, přidávám si do seznamu !

    OdpovědětVymazat