18.05.16

Ava Dellairová: Listy do neba

Mám tu pre vás tip na skvelú knihu aj keď trošku smutnú, možno trochu viac, ale stojí za prečítanie a zamyslenie :-)
Obsah:
Začalo sa to úlohou na hodine angličtiny: Napíšte list niekomu, kto už nežije. Laurel si vybrala Kurta Cobaina, idol svojej sestry May. Zomrel mladý, rovnako ako ona. Laurel sa nápad zapáči a čoskoro má plný zápisník listov známym i menej známym osobnostiam, ako je Janis Joplin, Amy Winehouse, Jim Morrison a ďalší. Ani jeden z nich učiteľke neodovzdá. Spočiatku píše o bežných problémoch – nástupe na strednú školu, nových priateľstvách, prvej láske, o živote v rozpadnutej rodine. Napokon sa v nich zverí aj so svojím najväčším trápením, krutou skúsenosťou, ktorá ju poznačila na celý život. Stalo sa to v čase, keď na ňu mala May dozerať. Sestra bola pre Laurel stelesnením krásy a šarmu, no ak sa má zbaviť výčitiek a pochmúrnych myšlienok, musí si uvedomiť, že May mala aj svoje chyby.
Môj názor:
Páči sa mi myšlienka knihy, a to písanie listov známim ľuďom, aj keď už sú po smri, ale koniec koncov tí ľudia by aj tak tie listy nedostali. Hlavná postava je pre mňa rozporu plná, to ako sa vyrovnáva so stratou svojej sestry je zvláštne a na prvý pohľad vám možno príde, že jej je vlastne dobre a už sa cez to preniesla. Kniha však odhalí, že to tak nie je a Laurel je veľmi smutná a chce svoju sestru vrátiť rodičom aspoň prostredníctvom seba samej. Našťastie, je tu niekto, kto odhalí, že to nie je skutočná Laurel. 
Asi nikto si nedokáže predstaviť, že by stratil niekoho, kto mu bol tak blízky, asi len ten, kto tú osobu skutočne stratil. A tiež by som si nedokázala predstaviť, že by som v sebe dokázala toľko toho dusiť, asi preto má Laurel aj môj obdiv. Určite vás zaujíma, čo sa jej setre v skutočni stalo a možno aj preto vás táto kniha donúti čítať ďalej a ďalej...

7 komentářů:

  1. tak tuhle vůbec neznám, já miluju biografie a autobiografie, poezii, erformu, žádné popisovačky, zní to zajímavě, ale nevím, jestli by mě tohle zaujalo, ale třeba překvapí :)))
    www.plesatazpevacka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. ty jo, z ní to lákavě, tu bych si mohla přečíst, navíc i samotná obálka mě nadchla - což je důležité, já si knížky ve většině případů vybírám podle obalu :D. A upřímně sama si t neodkážu představit, že bych přišla o někoho blízkého, musí to být těžké :/

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzerá to dosť zaujímavo, má to originálny a nemainstreamový nápad, to sa mi páči! A asi si to zapíšem na zoznam kníh, ktoré chcem prečítať, no ten je už teraz poriadne dlhý, tak neviem, kedy sa k tomu dostanem. :)
    DominicaLand

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha vyzerá naozaj atraktívne :) Žeby som po nej siahla po tom, čo dočítam Labyrint? :)

    Čo je dobré to musím mať aktuálne aj s GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkný článek :) no zní to lákavě, pěkně si mě navnadila :)

    OdpovědětVymazat
  6. Knížka zní fakt zajímavě! Stylem, jakým je napsána (myslím těmi dopisy), mi připomíná mojí nejzamilovanější knížku - Ten, kdo stojí v koutě, takže si jsem jistá, že by se mi i tahle knížka líbila, díky za tip! :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat